Voortbestaan Israël bedreigd door gebrek aan realiteitszin

Alfred Muller

Het was de vorige week zeventig jaar geleden dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een voorstel van het speciale VN-comité voor Palestina UNSCOP aannam dat de wereldgeschiedenis zou veranderen.

De meeste leden van UNSCOP vonden dat het Britse Mandaatgebied in een Joodse en een Arabische staat moest worden verdeeld.

Zionisten verwelkomden de UNSCOP-leden toen ze op bezoek kwamen in Palestina. Ze hadden ook een plan voor de verdeling van het land opgesteld. Arabische leiders deden geen tegenvoorstel. Zij vonden dat je een land niet kon verdelen tussen de inheemse bewoners en de wat zij zagen als indringers. De Arabische Liga dreigde zelfs met oorlog als de VN het land zouden verdelen.

Succesverhaal

De VN keurden het UNSCOP-plan goed op 29 november 1947. Die oorlog kwam er inderdaad – en de Arabieren verloren deze. De Arabische leiders slaagden er niet in de politieke kaart goed te lezen. Hun kortzichtigheid…

View original post 378 woorden meer

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s