Zonsverduistering van 1207 v.C. helpt om datering van Israël en Egypte bij te stellen

Vlaamse Vrienden van Israël

“Jozua beveelt de zon om stil te staan op Gibeon”, olieverfschilderij uit 1816 van de Britse schilder John Martin (1789-1854) [beeldbron: National Gallery of Art]

Onderzoekers hebben de datum kunnen berekenen van wat de oudste zonsverduistering moet zijn die ooit op schrift is vastgelegd. Door de Bijbelse tekst en een oud-Egyptische tekst te combineren, konden de onderzoekers de regeringsdata van Egyptische farao’s verfijnen, meer bepaald die van de regeerperiode van Ramses II en zijn zoon Merneptah. Die gebeurtenis, zou plaatsgevonden hebben op 30 oktober 1207 v.C. Een en ander kan wetenschappers en religieuze wijzen nopen om tijdslijnen van de geschiedenis van Israël en Egypte bij te stellen.

Sommige Joodse vorsers vermelden als Bijbelse tijdlijn voor de verovering van Kanaän, in het bijzonder dan  de episode waar Jozua de zon beveelt om stil te staan (lees verder), de datum van Tishri 15, in het jaar 1405 v. C. Maar dat…

View original post 691 woorden meer