Zionisme vandaag: Alles geven voor het behoud van de Joodse natie-staat [Abu Yehuda]

Vlaamse Vrienden van Israël

De Israëlische auteur en stichter van de vredesbeweging Gush Shalom en een oude bekende van Israël’s politieke linkerzijde, de thans 94-jarige Uri Avnery, publiceerde enkele maanden geleden in de linkse Israëlische krant Haaretz een artikel “Zionism Is the Scoundrel’s Last Refuge” (vrij vertaald: Zionisme is het laatste toevluchtsoord voor schurken en dieven).

Daarin betoogt de auteur dat het Zionisme zijn noodzakelijkheid en zelfs zijn betekenis is verloren:

“Het Zionisme, zoals het algemeen bekend is, werd geboren als een term aan het einde van de 19de eeuw en kwam tot het uitdrukken van een volkomen eenvoudig idee – om de Joden uit de diaspora te halen en hen te concentreren in het land van Israël. Het was inderdaad een revolutionair idee – een geografische revolutie die onvermijdelijk een ideologische revolutie was: de Joden, die verspreid leefden in een etnisch-religieuze gemeenschap over de hele wereld, veranderen in een…

View original post 676 woorden meer