REFERANDA DEMOCRATIE OF VOLKVERLAKKERIJ?

eunmask

Een voorbeeld dat een referendum als ‘zoethoudertje’ voor het volk wordt gebruikt, blijkt uit het Ukraïne-referendum, waar de uitslag volkomen werd genegeerd!

Dit zal dus eveneens gebeuren met een EU-referendum!

Directe democratie?
Critici van onze democratie menen dat op dit moment de wil van het volk onvoldoende of niet in het gevoerde beleid terug te vinden zou zijn en zij zoeken de oorzaak daarvan in een democratisch tekort: er zou meer directe democratie moeten komen. Door veel besluitvormende referenda te houden en vertegenwoordigers voortdurend hun achterban te laten raadplegen voordat ze een stem uitbrengen. Als positief voorbeeld wordt soms de volksvergadering van het oude Athene naar voren geschoven.

Een Bindend Referendum
Het bestuur moet die volkswil kunnen en willen uitvoeren, ongeacht de uitslag. Als de uitslag van een referendum in overeenstemming is met een eigen programma of regeerakkoord kan het worden uitgevoerd. Is dat niet zo dan moet er…

View original post 188 woorden meer