Uitslag Tsjechische verkiezingen wake-up call voor EU

OpinieZ

Toen we vorig jaar niets vermoedend de Burcht van Praag opliepen, werden we vlak voor de toegangspoort verrast door een kordon van bewakers en detectiepoortjes. Pas na grondige controle kregen we toegang tot dit imposante complex van schitterende paleizen en kerken. Nog nooit in die ruim 50 jaar dat ik Praag bezoek, zelfs niet in de sombere, deprimerende tijden van het communisme, zag ik de toegang tot Burcht, getuige en erfgoed van een veelbewogen geschiedenis, zo beveiligd.

Opendeurpolitiek
Een sinister teken des tijds: de terreurdreiging, bekend van West-Europa, had nu ook het historische hart van dit werelddeel bereikt. Deze rauwe confrontatie maakte me bewust van de betekenis van deze nieuwe, onaantrekkelijke werkelijkheid voor de Tsjechen. En meer dan ooit begreep ik de politieke argwaan in dit land tegen de opendeurpolitiek van Merkel en tegen het migratie- en asielbeleid, zoals dat in Brussel wordt vormgegeven.

Na de overduidelijke ruk naar rechts…

View original post 650 woorden meer