Israël-paragraaf regeerakkoord: D66 staat in de hoek

OpinieZ

Zes weken duurde het onderhandelen over Israël en de Palestijnen om tot een vergelijk te komen over een tekst daarover in het regeerakkoord. Dat er een tekst over in het regeerakkoord moest worden opgenomen is al merkwaardig omdat wij daar helemaal niet over gaan. Het Israëlisch-Palestijns conflict is een politieke lakmoesproef geworden voor veel regeringen die daar niet over gaan.

Dat is het effect dat de Joodse staat op de internationale politiek heeft. Bij ons zaten Sjoerd Sjoerdsma (D66), Joël Voordewind (ChristenUnie) en bemiddelaar Han ten Broeke (VVD) zes weken te strijden over een visie op een conflict dat kunstmatig in leven wordt gehouden.  Drie partijen. Zes weken. Drie zinnen.

1. ‘In het Midden Oosten draagt Nederland bij aan vrede en veiligheid.’

Deze zin doet niets anders dan het uitspreken van een intentie. Men kan er de scanners aan de Gaza grensovergang mee bedoelen, die Nederland geschonken heeft en die…

View original post 623 woorden meer