Catalonië: de onverdraaglijke hypocrisie van de EU

OpinieZ

Het Spaanse Catalonië lijkt zich na de bloedige onderdrukking afgelopen weekend van een geïmproviseerd en onwettig referendum over onafhankelijkheid, in een revolutionaire toestand te bevinden.

In dit stukje ga ik mij niet uitspreken als voor- of tegenstander van onafhankelijkheid, daarvoor is die kwestie veel te complex. Wel wil ik het hebben over de onverdraaglijke hypocrisie van de EU.

Weerzinwekkend
Ik moet toegeven dat ik het debat in het Europees Parlement niet goed gevolgd heb, daarvoor deden de korte fragmenten die ik wel bekeken heb teveel pijn aan mijn ogen. De als vanouds schuimbekkendende EU-federalist Guy Verhofstatdt die van de EU en de deelnemende landen federale structuren wil maken à la België en een vaag verhaal begon over de mislukte Spaanse coup uit 1981. Timmermans die achter hem zat te knikken met een quasi-ernstig gezicht en het geweld van de Spaanse politie half goedpraatte. Het was weer eens te weerzinwekkend voor…

View original post 432 woorden meer