Europa en Israël blijven op elkaar aangewezen

Alfred Muller

Als Israëliërs op 24 september mee konden doen aan de Duitse verkiezingen, dan zou Angela Merkel goede kans maken te winnen. De bondskanselier is in Israël namelijk populair. En ook over Duitsland denken de Israëliërs doorgaans positief.

Dr. Michael Borchard, politicoloog en directeur van de Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) in Israël, zegt dat Merkel haar populariteit onder meer te danken heeft aan haar bezoek aan Israël in 2008. Toen benadrukte ze dat Duitsland een betrouwbare partner is van Israël.

De KAS heeft de afgelopen tien jaar opiniepeilingen onder Joodse en Arabische Israëliërs laten verrichten door het bureau Keevon. Daaruit blijkt dat Israëliërs in de loop van de jaren alleen maar positiever over Duitsland zijn gaan denken. De meerderheid zou bijvoorbeeld graag zien dat Duitsland een actievere rol speelt in de EU.

Houding

Maar dit alles wil niet zeggen dat de houding tegenover de EU in het algemeen positiever is geworden. Integendeel. Tien…

View original post 352 woorden meer