Werkplaats voor kalkstenen vaten in Galilea ontdekt

Alfred Muller

REINA – Archeologen van de Israëlische Oudheidkundige Dienst hebben in Galilea een werkplaats gevonden waar Joden 2000 jaar geleden kalkstenen vaten maakten. Mogelijk maakten Joden hier ook de vaten die gebruikt werden bij de bruiloft van Kana, waar de Bijbel over spreekt.

Ze deden de vondst in de Arabische plaats Reina (of Reineh), ten noorden van Nazareth. De werkplaats kwam aan het licht omdat op deze plaats een sportcentrum zal worden gebouwd.

In een kleine, uitgehouwen grot die als mijn diende, en in de buurt daarvan, vonden de archeologen duizenden kalkstenen vormen, die niet waren afgewerkt. Deze dienden als ruw materiaal voor de vervaardiging van vaten. Ze werden niet afgewerkt, kennelijk omdat ze tijdens het productieproces beschadigd waren geraakt. De markeringen van de beitels zijn nog te zien in de muren, het plafond en de vloer van de grot.

Zacht kalksteen

„In de oudheid werden de meeste voorwerpen voor de…

View original post 287 woorden meer