Veranderingen Tempelberg alleen door dialoog 

Alfred Muller

Met enige regelmaat bezoek ik het gebied rondom de Tempelberg. Wat sterk opvalt is dat de veranderingen snel gaan rondom deze ultra-gevoelige heilige plaats.

Zo doen archeologen steeds meer verbazingwekkende ontdekkingen bij hun onderzoek naar gegevens uit de tijd van de Eerste Tempel (1006-586 v.C.) en Tweede Tempel (536 v.C. – 70 n.C.). Dat gebeurt vooral in de Stad van David – het oudste gedeelte van Jeruzalem ten zuiden van de Tempelberg.

De Tempelberg zelf blijft officieel onaangeroerd. Dat wil zeggen: er is geen wezenlijke verandering opgetreden na de Zesdaagse Oorlog van 1967, toen Israël Jeruzalem herenigde. Defensieminister Moshe Dayan bepaalde dat soldaten de Israëlische vlag op de heilige berg weg moesten halen.

Israël behield de soevereiniteit, maar gaf het dagelijks bestuur over de Tempelberg terug aan de moslims. Israël zou verantwoordelijk blijven voor het gebied rondom de Tempelberg. Dayan voorzag grote problemen met tientallen islamitische landen als zijn land…

View original post 357 woorden meer