Shomron weeknieuws

Shalom beste mensen,

‘Vanuit Shomron’ versturen wij in de zomermaanden doorgaans niet maar we willen u dit bericht wat betreft de huidige situatie in voornamelijk Jeruzalem toch mailen.

In de Nederlandse media verscheen er wel één en ander aan berichtgeving maar nog even op een rijtje.

Even weer opfrissen voor wie niet meer precies hoe en wat weet want er gebeurt overal ter wereld natuurlijk van alles….

-Twee weken geleden werden 2 Israelische politieagenten in de Oude Stad van Jeruzalem zomaar zonder enige aanleiding doodgeschoten door 3 (Israelische) Arabieren.

De mannen verscholen zich op het Tempelplein, werden er gedood en na onderzoek bleek dat er o.a. wapens waren opgeslagen op het Tempelterrein.

Israel besloot uit veiligheidsoverwegingen voor onder meer toeristen en anderen, metaaldetectoren te plaatsen om te voorkomen dat er opnieuw gevaarlijk materiaal op het Tempelplein zou komen.

Er is in het verleden ook al bommateriaal verstopt. Detectiepoortjes worden wereldwijd ingezet, niet alleen bv bij het Klaagmuurplein maar ook in de Arabische stad Mekka!!

Arabieren wereldwijd reageerden echter als door een wesp gestoken, meenden dat hun gezag over het Plein werd aangetast en adviseerden om niet het Tempelplein op te gaan om er te bidden. ‘Israelische Arabieren zijn kampioen rellenuitlokkers,’ schreef een Israelische advocaat deze week en de vlam sloeg direkt in de pan. Zij gingen uit protest massaal o.a. vóór de detectiepoortjes op de grond bidden en Israel moest wegen rondom Jeruzalem vorige week afsluiten om puinhoop te voorkomen.

Door het advies van moslimsgeestelijken konden echter voor het eerst sinds lange tijd Joden ongestoord het Tempelplein op zonder lastig te worden gevallen door scheldende moslims die de niet-moslims (vooral de Joden) daar niet willen zien… Niet-moslims mogen op van moslims die plaats geen enkel gebed hardop of prevelend uitspreken!! (Zo is het in veel moslimlanden; zelfs in het zgn. tolerante Jordanië mogen Joden bv ook geen tefilien/gebedsriemen of keppel of gebedsmantel dragen, want anders worden zij gevangen gezet).

-Vorige week vrijdagavond speelde zich vervolgens een drama af in Neve Tsuf/Chalamisch. Het Joodse dorp ligt ten noord westen van Ramallah. Een Arabier van een nabijgelegen dorp drong het dorpje binnen en slachtte 3 mensen af die aan de shabatmaaltijd zaten. Een moeder met 5 jonge kinderen vluchtte naar boven en werd gespaard mede ook omdat een buurjongen de aanvaller van 19 in de buik schoot. De terrorist is niet zwaar gewond en bleek ook opgehitst te zijn door vooral zijn moeder. De Jodenhaat is er met de moedermelk ingekomen…

-De gemoederen werden alleen maar feller, heen en weer en Israel besloot ook camera’s te plaatsen bij de detectiepoortjes.

-Begin deze week viel een Jordaniër de bewaker aan van de Israelische ambassade in Amman. De bewaker werd met een schroevendraaier in de buik gestoken, maar wist de aanvaller en nog een handlanger neer te schieten die erbij kwam (was niet helemaal duidelijk hoe dat zit met die andere man, in ieder geval reageerde de bewaker uit nood en wilde hij het personeel beschermen). De twee Jordaniers zijn gestorven.

-Israel wilde de bewaker in Israel onderzoeken maar Jordanië weigerde hem te laten gaan tenzij Israel de detectiepoortjes bij het Tempelplein zou weghalen. Daar heeft Israel toen woensdag mee ingestemd… ook de camera’s moesten nog weg, eiste de Arabische wereld en ook dat gebeurde….. Die avond was er groot feest bij de Arabieren en Hamas sprak van een grote overwinning op de Joodse bezetter. Imams zeiden dat er weer gebeden mocht worden op het plein en met duizenden stormden zij al schreeuwend (en sommigen scheldend en dreigend) de oude stad binnen. Dat kan natuurlijk niet in die smalle straatjes waar ook andere bevolkingsgroepen wonen en veel toeristen rondwandelen. Het was zo ongeregeld dat met traangas de mensen bij o.a. de Damascuspoort op afstand werden gehouden. Door alle geduw en getrek waren er tientallen gewonden (gelukkig geen doden).

-Koning Abdullah reageerde woest toen hij een foto zag waarin Netanyahu de bewaker een hug gaf en eiste dat de bewaker berecht moet worden. Ondertussen juicht heel Jordanië om de held die een Israeli neerstak en de moeizaam opgebouwde diplomatieke relatie tussen Jordanie en Israel (gestart sinds 1994) staat op scherp: ambassade gesloten en wie weet hoe lang het gaat duren voor er weer vertrouwen is. Hoe zeker is het vertrouwen met partijen waarvan je weet dat zij zo snel kwaad zijn en in hun hart Israel haten en niets liever wensen dan dat Israel niet meer bestaat.

-vanochtend waren er weer duizenden Arabieren die gingen bidden op het tempelplein maar alleen mannen boven de 50 werden toegelaten en verder vrouwen van alle leeftijden. Vooralsnog is het gebed rustig verlopen en zijn grote onlusten vanochtend uitgebleven.  Israel had zelf maar liefst 3000 politieagenten en bewakers naar Jeruzalem gestuurd om de orde te handhaven. Ook in Samaria zijn extra beveiligers gestationeerd.

We hebben nu het idee dat de gemoederen wat tot bedaren komen maar schrijven u dit toch..

We bidden voor een shabat shalom voor hen en u en iedereen.

  • In plaats van de gemoederen tot rust te brengen gooit de Palestijnse Autoriteit alleen maar olie op het vuur; dit is precies waar zij op zaten te wachten. Zo krijgen zij alle aandacht van de media. Ze hopen dat de wereld niet kijkt naar hoe dit allemaal begon, met de moord op 2 agenten, daar praat al niemand meer over. Het gaat alleen maar om de eer van de Arabieren, die geschonden zou zijn.
  • ‘De Joden die eeuwenlang onderdrukt werden in de Arabische wereld zijn opstandig geworden en zo brutaal geworden dat zij een eigen staatje hebben gesticht.’ Dat past niet in het beeld van het grote Arabische rijk waar geen ‘niet-moslim entiteit’ MAG bestaan.  Dat de Arabieren ook nog eens iedere oorlog tegen die opstandige Joden heeft verloren moet zo snel als mogelijk worden vergeten en zij praten alleen maar over de dag waarop dat wat zij hun Palestina noemen weer volledig Arabisch is, Joden en Christenen mogen er best wonen, geen probleem maar wel onder bepaalde voorwaarden zoals dat eeuwen lang sinds Mohammed moest.
  • Er zal, denken we wel, geen Arabische overeenstemming komen zodat zij Israel gaan erkennen tenzij.. Mashiach/Adonai zelf ingrijpt.
  • Het Tempelplein is de meest cruciale Plek ter wereld…. bid voor de vrede van Jeruzalem en dat Adonai Zelf ingrijpt en Zelf de Berg klaarmaakt voor Zijn gebruik om de wereld te tonen dat het Zijn Berg is en dat het alle mensen de ogen zal openen dat Hij alleen er zal regeren en geen andere godheid. Wat zou het mooi zijn als wij dat in onze dagen mogen meemaken.
  • Lehitraot,

Yair en Karen Strijker.