Watersysteem uit tijd Assyriërs ontdekt

Alfred Muller

Archeologen hebben bij Rosh Ha-Ayin, in het midden van Israël, een groot watersysteem gevonden onder de resten van een boerderij uit de tijd van de Bijbel. Dat heeft de Israëlische Oudheidkundige Dienst donderdag bekendgemaakt.

De boerderijen werden vermoedelijk gebouwd na de verwoesting van het Koninkrijk van Israël (het Tienstammenrijk) in 720 voor Chr.  De Assyriërs heersten toen over delen van Israël.

De afgelopen jaren hebben archeologen rondom Rosh Ha-Ayin verschillende andere overblijfselen gevonden van boerderijen uit die tijd. De bouw van deze boerderijen is opvallend, want tal van gebieden bleven verlaten na de wegvoering van het Tienstammenrijk. Sommige wetenschappers geloven dat de Assyriërs dit gebied weer wilden bevolken, omdat het gelegen was op een internationale route die leidde naar de westelijke grens van het Assyrische Rijk.

Winterregens

Volgens de leider van de opgravingen, Gilad Itach, is het grote ondergrondse waterreservoir indrukwekkend. „In de oudheid was de opvang van regenwater en wateropslag van…

View original post 270 woorden meer