Arbeidspartij Israël kiest voor vernieuwing

Alfred Muller

Leden van de Arbeidspartij in Israël hebben maandag nieuwkomer Avi Gabbay gekozen tot partijleider. De leden van de partij hebben met hun keuze laten zien dat ze vernieuwing willen in hun partij.

Gabbay versloeg in de tweede ronde van de voorverkiezingen Amir Peretz met 52 tegen 48 procent van de 30.000 uitgebrachte stemmen. Hij vervangt Isaac Herzog als leider van de Arbeidspartij. Peretz was al eerder partijleider.

Gabbay werd in Jeruzalem geboren als kind van immigranten uit Marokko. Hij diende in het leger bij de inlichtingendienst, studeerde economie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en was directeur van het Israëlische telecombedrijf Bezeq.

Nieuwkomer

Hij is een relatieve nieuwkomer in de politiek. Hij hielp de partij Kulanu opzetten, maar kwam niet in de Knesset terecht. Kulanuleider Moshe Kachlon vroeg hem in 2015 minister van Milieubescherming te worden in het kabinet van Likudleider Benjamin Netanyahu.

Hij trad vorig jaar echter af als…

View original post 170 woorden meer