Israël krijgt nieuwe oppositieleider

Alfred Muller

JERUZALEM. Isaac Herzog is woensdag onttroond als leider van de oppositie in Israël. Bij de voorverkiezingen in de Arbeidspartij wist hij onvoldoende stemmen te trekken.

Amir Peretz en Avi Gabbay gaan door naar de tweede ronde, volgende week maandag.

Er deden zeven kandidaten mee aan de eerste verkiezingsronde voor het leiderschap van de op een na grootste partij in Israël. Maandag zal een tweede stemronde plaatsvinden tussen Peretz en Gabbay, omdat geen van hen de benodigde 40 procent won.

Peretz was al leider van de Arbeiderspartij in de jaren 2005 tot 2007. Hij diende ook als minister van Defensie in 2006 en 2007.

Gabbay was een van de oprichters van Kulanu, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie onder premier en Likudleider Benjamin Netanyahu. Hij diende daar als minister van Milieubescherming. Hij trad echter af nadat Netanyahu in mei vorig jaar defensieminister Moshe Ya’alon ontsloeg, om die te vervangen voor Avigdor…

View original post 78 woorden meer