Netanyahu capituleert voor ultraorthodoxen

Alfred Muller

De gevolgen van de besluiten die de regering van Benjamin Netanyahu vorige week zondag heeft genomen, zijn nog niet helemaal te overzien, maar het hoeft niemand te verbazen als die in de toekomst zware schade berokkenen aan de staat Israël en aan de eenheid van het Joodse volk.

De regering nam besluiten die de Joodse wereld in rep en roer brachten. Het eerste besluit was toestemming voor de bevordering van een nieuwe „bekeringswet.” Die moet bepalen dat de staat alleen bekeringen tot het Jodendom erkent die zijn goedgekeurd door het hoofdrabbinaat.

Bekeringsregels en -procedures van andere orthodoxe instellingen en van liberale en conservatieve instituten erkent de staat straks niet meer. Overigens gaat dat ”straks” wat langer duren dan gepland: vrijdag werd bekend dat doorvoering van de wet met een halfjaar wordt uitgesteld.

Verder gaan de plannen voor een pluralistisch gebedsplatform bij de Westelijke Muur in de ijskast. De regering had…

View original post 361 woorden meer