Laten we het stemgeheim opheffen en stemplicht invoeren

OpinieZ

De huidige formatie schiet op geen enkele manier op. Daar zijn verschillende redenen voor, maar de oorzaak ligt ook in het feit dat er minimaal vier partijen zijn voor een kabinet met een meerderheid. Partijen die allerhande beloften hebben gedaan en kiezers hebben die allerhande compromissen niet lijken te accepteren.  

Titelfoto: Polling station in Winterswijk by Ciell is licensed under CC BY-SA 4.0

Het gebrek aan overtuigend politiek leiderschap is wellicht een groot probleem in Nederland, maar ook de kiezer kan een grotere verantwoordelijkheid nemen. Dat gesprek zouden we onderling beter kunnen voeren. Een eerste start is het afschaffen van het stemgeheim. Want uw stem gaat ook over mijn samenleving. En andersom. 

Taboe
De macht van een politieke partij of politicus is grotendeels afhankelijk van het aantal stemmen dat verkregen wordt bij verkiezingen. Stemmen die door u en mij worden uitgebracht en waarover een zweem van geheimzinnigheid hangt. Voor…

View original post 456 woorden meer