Hoezo Cordon Sanitaire tegen de PVV?

OpinieZ

Sinds vorige week is duidelijk dat de PVV de komende kabinetsperiode niet gaat regeren. Zowel CDA als VVD hebben bij monde van Buma en Rutte overduidelijk laten weten dat een rechts kabinet met de PVV geen optie is. Hiermee blijven er maar een paar opties over (“motorblok” plus CU of PvdA) om een coalitie te vormen. De PVV rest niets anders dan wederom een plek in de oppositie.

Vanuit het PVV-electoraat klint het geluid dat Rutte een cordon sanitaire opwerpt. Of dat verwijt terecht is, is nog maar helemaal de vraag. Laten we een en ander eens reconstrueren.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van video NPO

Rutte-1
De breuk tussen PVV enerzijds en VVD en CDA anderzijds ontstond in 2012. Wilders beëindigde zijn gedoogsteun aan Rutte-1 nadat het CDA hem zwaar onder druk had gezet. Er was een vertrouwensbreuk ontstaan. Er diende zich een periode aan waarin de partijen…

View original post 646 woorden meer