​Darwish brengt gemoederen nog steeds in beroering

Alfred Muller

De Palestijnse dichter Mahmoud Darwish overleed negen jaar geleden, maar hij brengt de gemoederen nog steeds in beroering. Maandag nam de minister van Cultuur Miri Regev de benen om zijn woorden niet aan te hoeven horen.

Tijdens een bijeenkomst in Tel Aviv van de Vereniging van componisten, auteurs en uitgevers zong de Israëlisch-Arabische zangeres Mira Awad een lied met een tekst van Darwish.

Het betrof het gedicht ”Denk aan anderen”, waarin de dichter een oproep doet om anderen niet te vergeten: ”Als je oorlogen voert, denk dan aan anderen (en vergeet niet wie vrede zoeken)”. Awad ontving op die avond een prijs voor het bevorderen van Palestijnse muziek en de integratie daarvan in de Israëlische cultuur.

Regev verliet de zaal. Ze zei geen problemen te hebben met andere Arabische dichters, maar wel met Darwish.

Nationale dichter

Om wie ging het? Darwish werd in 1941 geboren in al-Birwa, een Arabisch dorp…

View original post 353 woorden meer