Winnaars en verliezers bij nieuwe verkiezingen

OpinieZ

We naderen de 100 dagen formeren en eigenlijk zijn we terug bij af. Een coalitie proberen te vormen is onderdeel van de realiteit in Nederland, maar als partijen elkaar gaan uitsluiten (zoals bij PVV), hun wonden rustig willen likken (PvdA) of geen regeringsverantwoordelijkheid (GroenLinks) durven dragen, dan stopt het hele systeem.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van NOS Journaal 13 juni 2017


Nieuwe verkiezingen
Het systeem draait echter nog. Informateur Tjeenk Willink zit niet voor niets op de plek. Met zijn PvdA-achtergrond gaat hij nu proberen Lodewijk Asscher te verleiden om toch in te stappen. Het is maar zeer de vraag of dit gaat gebeuren, het risico op nog een verdere afstraffing door de linkse kiezer blijft aanwezig. En stel dat de PvdA ook niet meedoet en Pechtold blijft vasthouden aan zijn progressieve kruistocht rond het “voltooid leven”-thema, dan resten er maar twee scenario’s: een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen.

Proces

View original post 963 woorden meer