Verwarrende tijden voor de haredim

Alfred Muller

„Waar is de afkeer van de Israëlische cultuur gebleven?”

In de wereld van de ultraorthodoxe Joden hebben belangrijke veranderingen plaats. Steeds meer haredim in Israël hebben namelijk een baan. Dat is nodig omdat ze niet meer kunnen leven van de Thorastudie alleen. Voor hen is het daarbij een uitdaging om niet door de westerse cultuur te worden beïnvloed.

In de wijk Romema in Jeruzalem bouwen aannemers nieuwe flats voor de ultraorthodoxen, doorgaans haredim (godvrezenden) genoemd. Het beton reikt tot aan het trottoir. Achter de moderne mastodonten bevinden zich de oude appartementenblokken van de zwaarreligieuzen.

ALMU20170123_1734.jpg

In een van de nieuwe gebouwen bevindt zich het kantoor van rabbijn Yehoshua Pfeffer. Hij arriveerde als 17-jarige in Israël om er aan een jesjiva (school voor studie van de Thora) te studeren. Daar raakte hij „verliefd” op de haredische manier van leven. „Die omvat alles”, zegt hij. „Ik zag deze levenswijze als de authentieke versie…

View original post 978 woorden meer