Israël hoopvol over verhoudingen met nieuwe Franse president

Alfred Muller

Franse Israëliërs hoefden niet lang na te denken toen zij op zondag 7 mei in de stembureaus stonden. De Franse ambassade in Tel Aviv deelde mee dat in Tel Aviv en Haifa 96 procent van de kiesgerechtigden een stem uitbrachten op Emmanuel Macron. Marine Le Pen van het Front National moest genoegen nemen met een luttele 4 procent.

De afkeer van Le Pen onder de in Israël wonende Franse burgers is goed te begrijpen. Haar uitspraken waren voldoende om de kiezers schrik aan te jagen. Op 9 april zei ze dat Frankrijk „niet verantwoordelijk is voor Vel d’Hiv.” Zij doelde op de massale arrestatie van Joden in Parijs in juli 1942. Door Franse politieagenten wel te verstaan. De nazi’s zonden hen vervolgens naar dodenkampen.

Le Pen liet ook weten dat Franse Joden straks geen dubbele nationaliteit meer mogen hebben. Het wordt kiezen: Israëlisch of Frans staatsburger. Verder heeft ze zich uitgesproken tegen…

View original post 336 woorden meer