Trump komt een anti-Iran coalitie smeden in Jeruzalem

OpinieZ

Over een week brengt Donald Trump zijn eerste officiële bezoek aan Jeruzalem. Israël is nerveus. Hoewel het machtigste land van het Midden-Oosten, is het nog niet gewend aan die rol. Te diep zijn de wonden van een verleden waarin het tegen de wil van de wereld in haar eigen plek verwierf.

Titelfoto: Jerusalem seen from the Mount of Olives by Dan is licensed under CC BY-SA 2.0


Het kostte vele ‘wonderen’: het laatste precies 50-jaar geleden toen het de bizarre Zesdaagse Oorlog uitvocht om tot het Israël van nu te komen. Nog altijd hangt er een misplaatste angst voor de toorn van de wereld over de politiek in Israël.

Golan
Na de overwinningen in 1967 met afgedankt materieel uit de Tweede Wereldoorlog zijn er afspraken gemaakt met de vijanden. Egypte kreeg haar Sinaï terug en Syrië niks, terwijl de TransJordaniërs zeggenschap over de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem…

View original post 754 woorden meer