Opwarming van de aarde lijkt langzamer te gaan dan verwacht

Opwarming van de aarde gaat langzamer dan verwacht. Constateren onderzoekers die de Arctische Oceaan bestudeerden voor het Noorse eiland Svalbard in het noordpoolgebied, schrijft Science.

De reden is volgens de onderzoekers dat de zee grote hoeveelheden kooldioxide uit de atmosfeer absorbeert als methaangassen ten gevolge van wisselende temperaturen en druk vanaf de zeebodem in Arctisch naar de oppervlakte borrelen.

Dezelfde fysieke krachten die ervoor zorgen dat methaangas naar de oppervlakte boven drijft, brengen ook voedingsstoffen mee wat fytoplankton gebruikt om te groeien, die op hun beurt kooldioxide absorberen.

De geochemist Brett Thornton werkt bij de Universiteit van Stockholm en zegt dat dit “meststof-effect zeer verrassend is”.

– Dit is … volledig onverwacht, zegt hij.

Methaan is een sterk broeikasgas, 30 keer krachtiger dan koolstofdioxide. Volgens de studie blijkt echter dat de zee 1 900 maal meer koolstofdioxide vasthoudt dan het methaangas vrijgeeft, wat het effect ruimschoots doet opwegen tegen de methaangas uitstoot. De atmosferische winst van de binding…

View original post 196 woorden meer