Bepaalt het kabinet nu wat fatsoen is?

09 MEI 2017 Leon de Winter

Een aantal jaren geleden werd er in een tv-programma van de Vara door Jan Jaap van der Wal een grap gemaakt over Ayaan Hirsi Ali. Ze was die avond bij ons op bezoek en wilde dat programma zien, omdat de sociaaldemocraat Wouter Bos er te gast was. De grap ging over de genitale mutilatie die zij als kind had ondergaan.

Leon de Winter

Leon de Winter
Foto: Johannes Dalhuijsen

Bij het horen van die grap kromp Ayaan ineen van oude pijn. Op tv moest Wouter Bos grijnzen tussen de toffe jongens. Ik schreef in De Volkskrant een fel stuk over die grap en de laffe reactie van Bos. Door de toffe jongens werd ik afgezeken als wereldvreemde moraalridder. Een grap door toffe linkse jongens over de traumatische genitale besnijdenis van een echte, bestaande vrouw moest kunnen. Geen verontschuldiging door Jan Jaap of de Vara.

En dan nu GeenStijl. Dat is een curieuze website. Zeker: de toon van GeenStijl is soms ronduit beledigend. Regelmatig vliegt een verhaal uit de bocht waardoor ik me er met weerzin van afkeer. Meer dan eens ben ik er zelf door aangepakt. Maar vaker is GeenStijl bijtend geestig. Inhoudelijk is de site rechts-satirisch, en dus een doorn in het oog van linkse media.

De actie om GeenStijl te boycotten, is gestart door NRC-columniste (en interessante wetenschapster) Rosanne Hertzberger. Hoe het ontstond? Een Volkskrant-columniste vond dat GeenStijl seksistisch was, en GeenStijl, geprikkeld door dat verwijt, nodigde vervolgens zijn lezers uit seksistische teksten te maken over die Volkskrant-columniste. Dat was geen handige zet. GeenStijls ’reaguurders’ lieten hun seksuele fantasieën de vrije loop, en dat was bagger. Een ’sorry’ had veel gedoe voorkomen, maar dat deed GeenStijl niet.

Rosanne schreef vervolgens een oproep aan adverteerders om GeenStijl te boycotten. De oproep werd door honderd vrouwen in de media gesteund.

Was de bagger van de reaguurders zoveel erger dan de karaktermoorden die bijvoorbeeld Joop.nl voortbrengt? Voor wie het niet weet: Joop.nl is de linkse haatsite van de Vara geleid door de hyperventilerende demagoog Francisco van Jole, die stukken plaatst als ’Fuck Ebru Umar’ (Rosanne heeft nooit gereageerd op de bakken seksisme die Ebru al jaren uit linkse en Turkse hoek over zich heen krijgt).

Linkse moordzucht heerst al een tijdje in de media. Ik heb de indruk dat de hedendaagse traditie van de linkse mediamoord ontstond rond Wouter Buikhuisen, de criminoloog die in de jaren zeventig onderzoek deed naar de biologische kenmerken van criminelen; tegenwoordig een volstrekt aanvaardbaar onderzoeksgebied. Buikhuisen werd door Vrij Nederland en columnist Piet Grijs kapotgemaakt: hij was een charlatan en neonazi. De academische wereld beschermde Buikhuisen niet, en hij trok zich terug uit de wetenschap. Na de ’affaire Buikhuisen’ kon alles. Vrij Nederland heeft zich nooit verontschuldigd.

In de aanloop naar de moord op Pim Fortuyn schreef Jan Blokker in de Volkskrant: „Pim Fortuyn is definitief de Mussolini, de Duce, van de eenentwintigste eeuw geworden en men zal op zoek moeten naar een betrouwbaar onderduikadres. Bij de vorige Duce duurde het drieëntwintig jaar vóór hij ondersteboven werd opgehangen aan een benzinepomp aan de Zwitserse grens.” Met de vermelding „duurde het drieëntwintig jaar” vroeg Blokker om een beetje spoed. Hij kreeg zijn zin.

De Volkskrant heeft zich nooit verontschuldigd. Momenteel steunt de krant de oproep van Rosanne.

Rosanne wil dat adverteerders GeenStijl boycotten. Als ze aan het aanklagen van media begint, zal Rosanne daaraan een dagtaak hebben, tenzij ze selectief verontwaardigd is – ik ben bang dat dat zo is. Maar goed, in een vrij land mag ze oproepen tot een boycot en kunnen bedrijven haar volgen.

Maar zijn we nog wel vrij? Enkele ministers hebben zich nu uitgesproken over de oproep van Rosanne: zij steunen de GeenStijl-boycot. Ministers spreken altijd namens het kabinet, en hun uitspraken houden dus in dat het Nederlandse kabinet zonder tussenkomst van de rechter, zonder wettelijke basis, via een economische boycot een volstrekt legitiem Nederlands bedrijf wil vernietigen.

Rosanne vindt GeenStijl onfatsoenlijk. Ik vind andere media onfatsoenlijker. De overheid hoort zich buiten die discussie te houden. In landen als Iran en Saoedi-Arabië bestaan er speciale politie-eenheden die zich over overtredingen van het officiële fatsoen buigen. Ministers Bussemaker, Schultz en Asscher zijn een gevaarlijke grens overgegaan door zich solidair te verklaren met de boycot van GeenStijl. Bepaalt het kabinet nu wat fatsoen is?

De rituele moorden op de haatsite vind ik stuitender dan de seksistische pubercommentaren op GeenStijl. In de twee kranten die Rosanne nadrukkelijk steunen, de Volkskrant en NRC Handelsblad, worden al jarenlang stukken à la Joop.nl afgedrukt met de intentie karaktermoord te plegen. Niet-linkse opponenten zijn altijd racist, neonazi, seksist, islamofoob – dit is de omgeving waarin Rosanne als heldin wordt ontvangen en GeenStijls satire, tot voor kort een luidruchtig en exclusief links genre, gecastreerd moet worden.

Vals betrok Jan Blokker de fascist Mussolini in zijn aanval op Fortuyn. Ik doe het nu met reden: door zich goedkeurend uit te laten over de GeenStijl-boycot gedraagt dit demissionaire kabinet zich als een fascistisch regiem.

Bron: http://www.telegraaf.nl