De onsmakelijke vergelijking van Nasdrin Dchar

OpinieZ

Op mijn vakantieadres viel mijn oog op een tweet van Jan Gajentaan (6 mei): Die vergelijkingen van Nasdrin Dchar vind ik vrij onsmakelijk. “Ontjoden” vergelijken met “deïslamiseren”… Blamage voor comité 4 & 5 mei. Die 5 Mei-lezing was me ontgaan. Ik heb nu eenmaal wat minder met de uitbundig beleden verbindingsboodschappen waarmee we de laatste jaren Bevrijdingsdag zijn gaan vieren, dan met de momenten van bezinning op de vooravond daarvan. Die raken mij persoonlijk meer.

Titelfoto: Nasrdin Dchar by Janey van Ierland is licensed under CC BY-SA 4.0

Zelfbeklag
Ik beluisterde de toespraak van Dchar; over zijn dubbele gevoelens bij de vijfde mei. Er zaten treffende persoonlijke impressies in, daar niet van, zoals: “als je onderdeel van een land wordt, wordt de geschiedenis ook onderdeel van jou” en over “verhalen waardoor we allemaal weer mens voelen”, maar die passage die Jan tweette bleef bij mij schuren, zeker…

View original post 610 woorden meer