EU is een vrijheidsbedreiging

OpinieZ

4 en 5 mei zijn dagen met een enorme historische lading. Dat deze dagen nu door sommigen verwaterd worden met allerlei andere zaken is uiterst spijtig, maar niet waarover deze column zal gaan. Ik wil wat dieper ingaan op de achterliggende gedachte van de EU, die onlosmakelijk verbonden is met de Tweede Wereldoorlog en dus ook met 4 en 5 mei.

Titelfoto: EPP Malta Congress 2017, March by European People’s Party is licensed under CC BY 2.0

EU-missie
De twee zelfversterkende hoofddoelen van de EU zijn vrede en welvaart. Wat er in de Tweede (en Eerste) Wereldoorlog gebeurd is, mag immers nooit meer gebeuren. Door het samen laten smelten van de industrieën (met name de oorlogsgerelateerde industrieën steenkool en staal), wordt de motivatie/mogelijkheid om oorlog te voeren verlaagd en/of de kosten van oorlogsvoering danig verhoogd. Verder zou deze samensmelting daar niet moeten ophouden; het voeren van één…

View original post 622 woorden meer