Amsterdam, Bevrijdingsdag 1945

OpinieZ

Na de sombere tonen van gisteren bij Dodenherdenking, mag ik vandaag wat schrijven over een vrolijker onderwerp, de bevrijding. Laat ik maar weer de lotgevallen van de familie Gajentaan als uitgangspunt nemen; het algemene historische plaatje zal een ieder al bekend zijn.

Titelfoto: Amsterdam, Monument voor Canadese Militairen
by Erfgoed in Beeld is licensed under CC BY-SA 2.0

Het dierenartsengezin Gajentaan was de oorlog relatief goed doorgekomen. Mijn opa had een bijbaan bij de gemeente als keuringsarts en bacterioloog bij het abattoir. Daar kon hij goedkoop vlees inkopen, zodat er meestal voedsel was. Mijn overgrootouders hadden het zwaarder en zijn in de hongerwinter in huis genomen. Uiteindelijk kwamen ze allemaal de oorlog ongeschonden door.

Intocht
Mijn grootvader, 43 jaar oud bij de bevrijding, was een verwoed amateurfilmer en had de hele oorlog speciaal één leeg filmpje bewaard om die te gebruiken bij de bevrijding. Dat heeft hij…

View original post 893 woorden meer