4 mei: het ondenkbare herdenken

OpinieZ

Net als bij miljoenen mensen in Nederland is 4 mei voor mij een dag van historische reflectie, maar ook een moment om stil te staan bij de manier waarop mijn eigen familie getroffen werd door de oorlog. Aan moederskant sneuvelde haar vader op 27/28 februari 1942 aan boord van Hr Ms De Ruyter, het vlaggenschip van een geallieerde vloot die de Japanse invasie moest voorkomen.

Titelfoto: Blauwbrug februari 1941 by Live Electrode is licensed under CC BY-NC 2.0


Amsterdam
Toch gaan mijn gedachten op 4 mei vooral naar Amsterdam. Tenslotte ben ik een rasechte tiende generatie Amsterdammer, al woon ik inmiddels al weer dertien jaar naar volle tevredenheid in Rotterdam. Als kind bezocht ik vaak de herdenking aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Ik vond het een mooi en plechtig moment: de mannen in verzetsuniform, het spelen van de taptoe, de minuut stilte soms doorbroken met het getjilp…

View original post 809 woorden meer