Onzekere afloop van Palestijnse hongerstaking

Alfred Muller

Meer dan duizend Palestijnse gevangenen zijn vorige week een hongerstaking begonnen. Ze geven gehoor aan de oproep van de bekendste gedetineerde onder hen, Marwan Barghouti, om de maaltijden te laten staan.

Momenteel zitten volgens Palestijnse bronnen 6500 Palestijnen gevangen. Van hen zijn er 500 veroordeeld tot levenslang. Verder bevinden zich er onder hen 300 die jonger zijn dan 18. Ook horen 13 parlementsleden tot de groep, 28 journalisten, 56 vrouwen en honderden zieken. En dan zijn er nog 500 „administratieve gevangenen” die achter de tralies zitten. Zij zijn niet veroordeeld door een rechtbank.

De hongerstakers eisen een einde aan martelpraktijken, aan oneerlijke rechtspraak, medische verwaarlozing, vernederingen, eenzame opsluitingen, administratieve detentie, aan arrestatie en opsluiting van kinderen en ze eisen verbetering van hun rechten.

Palestijnen spreken van „politieke gevangenen”, ook al hebben ze in sommige gevallen doelbewust burgers vermoord. In hun optiek zijn het helden die een prijs betalen voor hun…

View original post 356 woorden meer